Translate

domingo, 22 de febrero de 2015

SOM REALMENT TALAYOTICS????????????????


MENORCA TURISMO AUTENTICO


http://www.hosteltur.com/136390_menorca-turistica-como-promocionar-lo-autentico.html

Menorca turística o cómo promocionar lo auténtico

Nuevos productos turísticos para una marca que debe consolidarse y reafirmar su excepcionalidad

11 FEBRERO, 2014
COMPARTIR
2062070
Análisis/ El Consell Insular de Menorca parece decidido por fin a poner en juego la imaginación para la promoción turística de la isla. Hasta hoy el turismo de sol y playa ha centrado el interés de todos porque es el que atrae a los clientes de los grandes turoperadores y llena los grandes hoteles. Pero por fin parece que algo distinto se mueve en la Conselleria insular de Turismo.
Menorca ha sido tradicionalmente un territorio pobre, una isla para la rapiña del navegante que pasaba frente a sus costas. Pero a cambio y seguramente sin pretenderlo, todos esos navegantes que dominaron un día elMediterráneo han dejado vestigios de su cultura y su paso a lo largo y ancho de la isla. Ése, junto con la belleza natural de sus costas y paisajes, es el patrimonio de los menorquines. Es lo que somos y es lo único que tenemos: nuestra autenticidad. Y ése debería ser el objetivo de cualquier promoción turística: mostrar lo que somos, sin pretensiones ni disfraces pero sí con mucha imaginación, ingenio, poesía y entusiasmo. Porque realmente hay mucho que ver...
El patrimonio prehistórico de Menorca es excepcional.
El patrimonio prehistórico de Menorca es excepcional.
El turismo llegó a la isla porque vino, literalmente, de fuera: turoperadores principalmente británicos yempresas hoteleras no menorquinas empezaron esta industria en la isla. En realidad los menorquines opinaron poco y también corrieron pocos riesgos, beneficiándose durante años de la iniciativa de otros. Pero esta iniciativa empaqueta y vende un único producto, el sol y playa, que quizá no sea lo mejor ni es, por supuesto, lo único que Menorca puede ofrecer. El Consell parece decidido a potenciar productos alternativos y a promocionarlos en solitario, sin ir siempre de la mano de las islas hermanas Mallorca e Ibiza, de las que Menorca está muy cerca pero muy lejos.
Algo se está moviendo no solo en la Conselleria insular de Turismo, sino también en la iniciativa privada. Menorca cuenta ya con empresas locales que ofrecen actividades turísticas alternativas al sol y playa, y en pocos años han sido abiertos 21 hoteles con encanto, hoteles rurales y agroturismos, que conforman la base del producto "Menorca Slow", una submarca que ha sido lanzada esta semana y que pretene vender Menorca "a otro ritmo": Menorca Slow, un nuevo producto turístico que inicia su promoción. De hecho, al ritmo de Menorca, al ritmo en que siempre han vivido y siguen viviendo los menorquines. Por fin nos disponemos a poner en valor lo que somos y lo que es la isla, sin disfraces ni artificios.
Y está claro que esto funciona. El año pasado, según British Airways, un reportaje del periodista Simon Caldersobre Menorca en el diario londinense "Evening Standard" disparó en un 33% las reservas de los británicos hacia esta isla para el verano. Particularmente este hecho me parece muy interesante y estimulante, porque está claro que a Calder le encantó Menorca y contó muy bien sus sensaciones al visitar restaurantes, paisajes, playas, monumentos arqueológicos y pueblos de la isla.
Incluso el sol y playa puede ser selectivo, slow y auténtico.
Incluso el sol y playa puede ser selectivo, slow y auténtico.
En su reportaje dejaba claro que el pasado británico de la isla es un hecho que le sedujo especialmente, y es lógico que sea así. Para mí esto demuestra que la línea emprendida por el Consell Insular para potenciar el patrimonio británico de cara al que es su principal mercado, ha de ser un acierto. La partre oriental de Menorcaestá llena de vestigios británicos, desde fortalezas a aspectos arquitectónicos y culturales que deben ser dados a conocer a los visitantes. Para el mercado británico, elegir entre Menorca y cualquier otro destino debería basarse en eso: es un territorio que siempre ha estado ligado a su país, algo que deberían conocer no cuando llegan, sino en el primer momento en que se interesan por sus vacaciones y buscan en internet, en una agencia online, o en la agencia de delante de su casa.
Calder hablaba en su artículo de lugares, por supuesto, pero sobre todo hablaba de sensaciones, deexperiencias, de emociones. Bien, ése ha de ser el objetivo. Ahora que el Consell de Menorca ha tomado la valiente decisión de emprender en solitario el camino de la promoción, es imprescindible detectar cuál es elpúblico objetivo que pueda dejarse seducir por lo que la isla ofrece. El mundo está lleno de personas sensibles deseosas de tranquilidad, de autenticidad, de belleza o de silencio. Más allá de las fronteras culturales y nacionales, esas personas son los visitantes potenciales de Menorca a los que hay que llegar. La dependencia de la conexiones aéreas es un hándicap, por supuesto, pero si Menorca tiene realmente algo que ofrecer siempre habrá alguien interesado en visitarla... y una aerolínea dispuesta a llevarle. Empecemos por crear ese producto, por reinventar nuestra historia y ponerla en valor junto con ese patrimonio monumental tan desconocido. Preparemos un producto turístico atractivo, emocionante, indispensable... y confiemos en él.
Menorca Slow, hoteles al ritmo de la Menorca real.
Menorca Slow, hoteles al ritmo de la Menorca real.
Calder se refería en el citado artículo a su "top ten" particular de la isla: Monte Toro, el punto más alto de la geografía insular; s'Albufera des Grau, núcleo de la Reserva de la Biosfera; las inquietantes Taulasprehistóricas, construcciones con dos enormes sillares centrales en forma de T; las maravillosas salidas y puestas de sol en los dos extremos de la isla; el arroz caldoso del Café Balear, en Ciutadella; los bellos paisajes que recorrer en bicicleta; el Camí de Cavalls para pisarlo a pie o a caballo y que circunvala toda la isla; el Camí den Kane, construido entre Maó y Ciutadella por este gobernador británico; el hotel rural Son Granot, en Es Castell; y la costa este de la isla al amanecer.
Este "top ten" de Cadler me parece un buen inicio para la construcción de ese producto turístico que Menorca necesita. Los TTOO ya transportan al turista que quiere sol y playa y llena los grandes hoteles. Ahora toca un esfuerzo especial por construir ese otro producto que Menorca puede ofrecer, ese producto auténtico que debe ser comercializado de una forma totalmente distinta y que gracias a muchos emprendedores locales ya está enseñando el hocico... ah, y crucemos los dedos para que el disparate de las prospecciones petrolíferas en las Islas sea solo una fantasmada más.

POTENCIAL TURISTICO DE MENORCA IB3


Es turista ciutadella de Menorca

https://www.youtube.com/watch?v=V0ZoyqkXp9E

Poden estar les comunicacions d’una illa en mans privades?

 | 13/02/2015
Visto 113 veces
 
El divendres dia 30 de gener vaig viatjar a Barcelona per a tornar el dia següent. El preu del bitllet d’avió va ser de 140 euros. Això vol dir que per una persona no resident a Menorca el preu devia de ser 280 euros. Si es tracta d’una parella 560 euros i si tenen fills... , ja saben com funciona. És fàcil de calcular però no de pagar. A l’hivern, pràcticament no hi ha altra manera de sortir o entrar a l’Illa que no sigui volant.
El bitllet de l’AVE entre Madrid i Sevilla (anada divendres, tornada dissabte) té un cost d’uns 70 euros per a tothom siguin residents a Madrid, Sevilla o de Menorca. La companyia estatal RENFE garanteix el servei. És un servei de qualitat i si hi ha algun retard et retornen els diners. És perfecte. A més, aquest trajecte es pot fer en cotxe, en bicicleta, en avió, en tren de baixa velocitat, o, fins i tot, a peu.
No podem esperar que una companyia privada tengui la responsabilitat de les comunicacions d’una illa. La companyia privada està per a fer negocis i guanyar diners.
La política de subvencionar els bitllets per part de l’administració ha fracassat. L’Estat ens subvenciona els bitllets en un 50 per cent, diran vostès, és cert però si fan memòria veuran que cada vegada que l’Estat ha augmentat el percentatge de subvenció del bitllet, el preu d’aquest ha pujat de manera que hem hagut de pagar pràcticament el mateix que abans de la puja. A la vegada, per la gent de fora, Menorca és cada cop menys assequible. En definitiva, un no sap el que subvenciona l’Estat si als ciutadans o a les companyies aèries.  
I les perspectives no milloren, per rematar la jugada el govern de l’Estat està privatitzant els aeroports, segons els sindicats a preu de ganga. Troben que posaran uns preus assequibles que facilitin l’arriba de vols o per contra pujaran el preu? Quin serà l’objectiu dels aeroports un cop privatitzats?
Així estarem doblament en mans privades, les companyies aèries i els aeroports. Subvencionarà llavors el govern de l’Estat també els aeroports per a procurar així que els inversos privats puguin tenir beneficis i ajudar als illencs? Entenen quin és el joc? És una manera perversa de passar doblers públics a mans privades.
A Canàries tenen una companyia pròpia que permet que els viatges siguin molt més econòmics. A les Açores també tenen una companyia que garanteix les comunicacions a bon preu. No podem fer el mateix aquí?
Què hauríem de garantir?
No sembla tan complicat:
1- Uns preus raonables i universals pels vols amb ciutats com Barcelona, Madrid i Palma que tenen serveis que aquí no tenim i que ens permeten enllaçar amb rutes a qualsevol lloc del món. Això sí que afavoriria la desestacionalització del turisme i, sobretot, ens faria la vida més fàcil. Aquest servei ens és bàsic en temporada baixa.
2- Aquestes tarifes raonables promocionarien la nostra Illa molt més que gastar diners en publicitat, possibilitaria que la gent que té cases en propietat a Menorca pugui venir a gaudir-les al llarg de tot l’any. Cada cap de setmana si el preu és assequible. Aquest turisme no es queda tancat a casa o a l’hotel, surt , compra, té un bon nivell adquisitiu. Per tant es tracte de fer un estudi per a saber d’on són majoritàriament els propietaris de les cases de Menorca. Segurament amb les ciutats esmentades anteriorment i alguna més seria suficient. Cal estudiar-ho. El que es tracta és passar d’una Menorca on és car viatjar, a una Menorca assequible.
Què necessitem?
A- Una companyia pública, estatal, autonòmica o, fins i tot, menorquina. Crec que si els balears amb els nostros imposts ajudam a pagar l’AVE, l’administració ens té que oferir unes connexions igual d’eficients que les de Renfe a les nostres illes. Som o no som un Estat?
B- Tracte preferent per a Menorca basat en la doble insularitat i el baix nombre d’habitants.
C- Que els diners que el govern de l’Estat dóna a les companyies privades actuals s’inverteixin en el nostre servei públic.
D- Un preu del bitllet universal i assequible.
E- Un aeroport que faciliti les connexions sense que el seu objectiu siguin els beneficis, l’objectiu ha de ser la promoció de Menorca en benefici dels illencs.
Si privatitzen els aeroports, potser, hauríem de pensar en recuperar l’aeroport antic.

Els tècnics són els que ens haurien de dir quants d’avions i el tipus d’avió que necessitem per a cobrir aquestes necessitats. Diners en tenim prou però cal utilitzar-los amb seny i fugir de les inversions estúpides a què ens tenen acostumats, com el port de Ciutadella, la carretera de rotondes de la general, el túnel de Ferreries, la dessaladora de Ciutadella... El cost d’aquestes obres sumen cents de milions d’euros que no han donat ni donen cap benefici econòmic pels menorquins.
Ens han conduït a una economia fonamentada bàsicament amb el turisme però si no solucionem el problema del transport, estem condemnats a viure d’una temporada de 3-4 mesos a l’any. Creuen que podem viure així?

DIJOUS, 19 FEBRER DE 2015

Ens han castigat Ciutadella?


Qualcú em podrà titlar d’exercir un “ciutadellenquisme exacerbat”, però no crec que ho sigui. És una mirada incrèdula a la realitat que vivim a aquesta localitat de Ponent, després d’anar repassant tot allò que ens ocorre i després de notar, amb més o manco grau, com Ciutadella resta paralitzada de tantes actuacions i inversions. Com si qualcú maldàs de fer el possible per evitar el normal progrés de la primera població de Menorca. I tot i que pugui semblar una mania, em permetreu d’exposar-vos la meua visió, el fets i les dades.

Ciutadella es queda endarrerida. I, suposadament, hi deuen intervenir molts factors de caràcter político-administratiu que frenen tantes iniciatives inacabades. Hi deu haver part de resposabilitat dels governs locals de torn, però no tota. També cal alçar la vista cap el Consell i Govern balear. I, per què no, també cap als representants a Madrid.

A Ciutadella tot queda empantanegat, aturat fins a nova data. I és que cada projecte sempre ha de menester Déu i ajuda per prosperar adequadament. Uns per manca de diligència política, d’altres perquè ja li està bé que no tiri endavant. I no rallam d’un fet puntual. Un arriba a pensar si existeix la intenció de no deixar créixer Ponent. D’aquí el rapàs i preguntes a tantes iniciatives i inversions paralitzades.




Instal·lacions, centres i serveis: Estació Marítima; buida, sens ús. Estació d'autobusos; empantanegada, un caos que va i ve i que dura anys.
Can Saura Miret; tancat. Sense novetats i perjudicant la Cultura, el comerç i els col·lectius. Teatre des Born: embussat (qui l'embussa?), perjudicant entitats i el dret de la població a una plaça cultural digna. PIME; l'han buidat. Acabarà de museu? Tràmits administratius; no hi ha ni oficina de Seguretat Social. Ja ho diu tot. La que hi havia va desaparèixer. No basta una finestreta de “rellotger” per deixar-hi sobres o paperassa. Oficina d’Informació Turística; sap el Consell que el municipi té el 45% de les places turístiques de Menorca?
En Salut, també és per llogar-hi cadires: Ridícules inversions. Un Canal Salat insuficient per atendre el municipi més gran de Menorca i amb més pressió humana. La cosa se solventa amb “matxembrats” adosats, que a la llarga no resolen res. Especialistes mèdics amb comptagotes, el darrer episodi, la manca de pediatres. Residència Geriàtrica de Santa Rita; problemes d'atenció assistencial que no resolen; queixes dels familiars. Centre de Dia d’Alzheimer i altres trastorns cognitius de Ciutadella: anul·lat, quan tenia local, conveni i pressupost firmats pel Govern balear. L’actual Consell se’l va carregar. (si consultau aquí veureu ben clar que a qualcú no li interessava:
Centre de Dia: de moment comparteix espai a la Residència Geriàtrica Assisitda de l’Hospital.

Infraestructures necessàries: Moll de Son Blanc, amb mancances des del seu naixement. Tampoc el deixaran créixer? O no interessa? El trànsit de passatgers els mesos d’estiu s’ha incrementat un 70% els dos primers anys d’entrar en funcionament; i en mercaderies, hi ha hagut també un augment molt important, que va ser del 215% l’any 2012, respecte el 2010.
Comunicacions i transport: la inversió amb carreteres secundàries més pobre per habitant, amb la major població i més moviment turístic. Depuradora; es podreix amb un cost elevadíssim perquè tregui rovell.

Bé, i moltes més coses que que podríem incloure i que una rere l’altra fan que aquesta població de Ponent quedi empobrida, endarrerida i mancada del que li correspondria. I no hem parlat de Cultura, ni de centres educatius. I ja veurem com queda el PGOU i com acabarà la Festa de Sant Joan.

Potser qualcú pensi que aquest articlet té quelcom de mania infravalorativa o comparativa, però vos assegur que no és una reflexió puntual, en calent, si no fruit d’anar analitzant el com i el perquè de cada cosa. I em costa creure que tants despropòsits a un lloc com Ciutadella siguin casualitat; que tantes actuacions siguin frenades, paralitzades i arraconades. I m’he de demanar, què passa amb Ciutadella? Vos ho demanau vosaltres?

Als despropòsits i temes pendents, caldria tenir en compte altres realitats per considerar el desequilibri inversor: és el municipi més gran de Menorca; el que té més costa; la primera població insular en empadronament (29.629 hab.); el terme municipal amb més capacitat d’allotjament (34% de tota l’illa); el que té més places turístiques, gairebé la meitat de Menorca (45,3%); el que té més places residencials (30%). És el municipi amb major pressió humana de mitjana i amb diferència clara els mesos punta d’estiu. També és el que té més empleats al camp, a la indústria i al sector turístic i comercial. En total, poc més del 30% de treballadors afiliats a la Seguretat Social de tota Menorca (2013). I ni tan sols tenim una oficina de la Seguretat Social! No m’invent res, les dades són de l’OBSAM.

No vull que llevin res a ningú, ni voldria que aquesta reflexió fos mala entesa, només, consider que Ciutadella està castigada i que hauria de tornar ser dinàmica i pròspera com ho va ser. Així idò, a qui correspongui.


Bep Joan Casasnovas
https://www.youtube.com/watch?v=jcZTFqiaIU4#t=11
https://www.facebook.com/VillaSavannaMenorca?ref=hl
Hay que aspirar a mucha ocupaciòn a màxima Ocupaciòn y màxima rentabilidad.
MAS CLARO AGUA¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡
VER LA DISPONIBILIDAD EN WWW.VILLASAVANNA.COM